Március 14-15.-én a  „Húrtechnológiák” Zrt-t San Marino és Olaszország reprezentatív küldöttsége látogatta meg, melyet San Marino területi-környezetvédelmi és turisztikai minisztérium államtitkára, Augusto Michelotti vezetett.

A magas rangú vendégek megbeszélést folytattak Anatolij Junitszkijjel a  társaság főkonstruktőrével.

A megbeszélésen meghatározásra került az a legmegfelelőbb vonalvezetésű útpálya, amely lehetővé tenné a sűrűn lakott területek összekapcsolását a szolgáltatási (kórház, egyetem stb.) célú és az új területekkel.

Távolabbi  perspektívaként terveket vizsgáltak meg a köztársaság – a legközelebbi olasz város –  Rimini repülőterével való összekötésére.

A felek megállapodtak abban, hogy már az elkövetkező hónapokban műszaki szakértők kölcsönös látogatása történik meg, amit a találkozó után Michelotti úr és Anatolij Junitszkij által aláírt szándéknyilatkozatban is rögzítettek.

A magas rangú vendégek meglátogatták a gyártást és a SKyWay  EkoTechnoParkját, majd a látottakról a húrtechnológiák múzeumának látogatók könyvében is lelkes értékelést készítettek.

San Marino Köztársaság – az egyik legkisebb állam a világon és valójában egy Olaszország által körbevett terület (enklávé).

Jelenlegi határait tekintve – San Marino Európa legrégebbi állama. Neve, a legenda szerint, az államot megalapító  keresztény szent nevéből származik. Az állam területe mindössze 60,57 км². Az ország a Monte Titano hármas csúcsú hegyvonulatának (738 m tengerszint feletti magasságon fekvő) délnyugati lejtőjén található.

Az állam teljes úthálózata 220 km. A megművelhető területek csak a terület 16,6% -át teszik ki, míg a sziklás hegyek az ország közel 80% -át adják, ezért ezen a hegyvidéki területen a SkyWaynek nincsenek versenytársai.

A SkyWay egyedülálló lehetőséget nyújt egy olyan közlekedési rendszer létrehozására, amely nem csökkenti a világörökség részét képező gyönyörű panoráma szépségét és amely megőrizve a természet értékeit az adott hegyvidéki adottságok közt oldja meg az emberek és az áruk szállítását.

A látogatás előkészítésében olasz partnereink Salvatore Frattallone ügyvéd és Emanuela Tartaglia építész igen jelentős munkát végeztek el.

Ők ketten a SkyWay projekt San Marino Köztársaságban történő népszerűsítése során fontos eredményeket értek el: 2017 december 19.-én Salvatore és Emanuela az államtitkár rezidenciájába érkeztek, ahol fogadták őket. Az állami vezetőnek bemutatták a SkyWayt, melynek során kihangsúlyozásra kerültek mindazok az előnyök, amelyeket ez a közlekedési technológia – gyors megvalósítása esetén – mind a környezetvédelem, mind a társadalmi fejlődés, mind  az ország gazdasága szempontjából jelenthet.

A minszki találkozó során az államtitkár nagyra becsülte a Junitszkij féle húrszállítást, megjegyezve, hogy az igen nagy jövő előtt áll.

Ugyancsak kijelentette, hogy meg kívánja rendelni egy SkyWay
közlekedési hálózat tervét, a Stefano Boeri Architetti milánói építészstúdióban.Ez a stúdió felelős San Marino állami szabályozási tervéért.

Emlékeztetünk arra, hogy már hírt adtunk erről a stúdióról, amely  sok szempontból azonosan gondolkodik velünk, hiszen az ő projektje szerint épült meg 2015-ben a világ  legjobb felhőkarcolója, Milánóban. „Bosco verticale” („Függőleges erdő”). http://rsw-systems.com/news/news-green-skyway-technologies-and-their-analogues

Frattallone és Tartaglia a december 19.-i tárgyalás óta számos megbeszélést folytatott az államtitkár tanácsadóival, hogy egy műszaki értekezletet szervezzenek meg Stefano Boerivel.

2018 február 21.-én Milánóban a stúdióban sor is került a találkozóra, amin: Michelotti államtitkár, néhány tanácsadója, Stefano Boeri Architetti teljes tervezőcsapata és Giuseppe Vallelonga tanácsadó, a MIC Mobility in Chain stúdió mérnöke is részt vett.

Augusto Michelotti szándéka komolysága és a projekt előmozdítása érdekében néhány nappal az ülés után interjút adott a San Marino RTV-nek. Az interjúban az államtitkár kijelentette, hogy a SkyWay – a jövő közlekedési technológiája, és hogy bevezetésének projektjét  – ha azt a polgárok is jóváhagyják – három éven belül meg kívánja valósítani.

http://www.smtvsanmarino.sm/video/politica/monorotaia-oltre-300-milioni-rovereta-citta-ma-c-interessamento-ofanziatoriesteri-25-02-2018

Általában, az ilyen súlyú politikusok számára hasonló projektek kezdeményezése nem nagyon jellemző, és ez a tény azt mutatja, hogy  San Marino Köztársaság államtitkára mennyire értékeli a SkyWay innovatív közlekedését.

Ez egy nagyon fontos pont a fejlődésünkben, mert ez vezethet el egy újabb  SkyWay célprojekt építési munkáinak kezdetéhez Európában.